Ett försvarstal till alla oss som bär funktionsplagg i stan - Vilse

Ett försvarstal till alla oss som bär funktionsplagg i stan

Krönikor | 21 mars 2018


Varför klagar egentligen vissa på oss som har funktionskläder i stan? Det kan vara lika kallt och krävande i en lekpark på söder som i fjällen. Dessutom har vi friluftsmänniskor ofta bara ett friluftsställ (vi försöker som många andra att dra ner på vår konsumtion!) och då åker det på oavsett om vi är i vår närmsta skog eller i vildmarken. Följ med under en vanlig dag i Södermalm, Stockholm.

Lekpark Södermalm, 2018/03/03, 12:42. 1 plusgrad, 8 sekundmeter och snöblandat regn.

När jag böjer mig på huk för att min systerdotter ska klättra över mig för att ta sig ifrån det “monster” som jagar henne så följer mina följsamma friluftsbyxor med och skapar inte ett uns av friktion.

Sätter i knäna mot plankgolvet som är täckt av vasst grus och sand. De förstärkta knäna och de dubbla sömmarna presterar precis som de ska och har gjort från äventyr kring Kebnekaise till här på Södermalm i Stockholm. Samtidigt hör jag en man ropa efter sitt barn: “Eliina vi måste gå hem nu!”

Leken verkar lugna ner sig. Monstret som jagade oss är som bortglömt, kanske för att det vankas en festis och bragokex. På samma sätt som om min systerdotter nu tar på sig en varmare tröja så tar jag på mig förstärkningsjackan över den skaljacka jag redan bär samtidigt som jag dricker en kopp värmande kaffe.

Det är riktigt pissväder, en plusgrad och lätt snöblandat regn. Jag är genomsvettig men ullunderstället håller mig varm trots att jag är blöt och mina kängor med kraftig sula och tjocka ullstrumpor håller mig borta från markkylan.

Jag tar ett bragokex och ger till min systerdotter och håller i det när hon försöker ta det men släpper det när hon tar i, vi skrattar och hon kastar snö på mig.

I ögonvrån ser jag samma man som ropade på sin dotter iklädd i mitt tycke lite för tajta jeans, skinnjacka och sneakers. I bara händer håller han krampaktigt om sin iPhone. Han skakar av kyla.

Nils Grundberg är en bekväm frilufsare som hellre plockar lingon än cyklar mountainbike.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta*

*

åtta + sju =

Ta del av bortglömd kunskap i din inbox