Höga Kusten Winter Hike - en gröngöling på vinteräventyr - Vilse

Höga Kusten Winter Hike – en gröngöling på vinteräventyr

Guider | 24 februari 2018

Höga Kusten Winter Hike, ett vinteräventyr bland höga berg, kust och djupa skogar. Foto: Tommie Svanström Ohlson

Hur svårt är det egentligen att vintertälta, och vad kan man göra för misstag som nybörjare? Vi tog ett snack med stockholmstjejen Louise Becker som helt utan friluftserfarenhet och som enligt egen utsago inte tältat sen Arvikafestivalen 2003 tog tåget upp till Höga Kusten och var med i ett flera dagar långa snöskoäventyret med vintertältning Höga Kusten Winter Hike.

 

Varför gav du dig ut?

Jag är uppvuxen och bor mitt i centrala Stockholm men jag har alltid älskat att vara utomhus, om jag inte är utomhus ett bra tag varje dag blir det oftast inte en bra dag. Jag köpte till och med en hund så det alltid är någon som vill följa med, jag är en sån som älskar att gå på långa promenader!

Louise Becker hade aldrig ens tältat när hon gav sig ut på vinteräventyret. Här vid den klassiska Slåttdalsskrevan.

Jag har gjort tafatta försök till att bli en vandrare, till exempel lånat en bok om vandringsleder som jag aldrig öppnade, åkt till Tyresta nationalpark utanför Stockholm med picknick och allt men gick bara runt livrädd för att någon skulle överfalla mig och köpt vandringskängor utan att prova dem först (inte att rekommendera).

Min vän flyttade till Örnsköldsvik och öppnade en ostbutik och varje gång vi snackar berättar han så fint om naturen i Höga Kusten så jag började hemnetknarka små fritidshus i trakten.

Mitt i denna research hittar jag något jag inte visste att jag letat efter, en charterresa direkt ut i vinterskogen där det var okej att vara nybörjare (bara man förbereder sig). Höga Kusten Winter Hike, 43 km vandring på 3 dagar. Så jag frågar mina två kollegor som inte heller någonsin vandrat och de tycker absolut att jag ska anmäla mig.

Sen ringer jag min kompis som jobbar på Fjällräven och han låter lite mer tveksam. “Det blir ganska tungt, är det inte bättre att du börjar med en vandring på sommaren?” Jag får honom till slut att gå med på att det till 75% är en bra idé och han säger snällt att han ska låna mig lite bra grejer. För jag har i ärlighetens namn inte en aning om vad varken en liner eller gaiter är (när jag var liten hette det snölås) och inte heller sovit i tält sen Arvikafestivalen 2003 eller använt ett gasolkök.

Fakta Höga Kusten Winter Hike

  • En tre dagar lång vintervandring, olika rutter finns med olika svårighetsgrad.
  • Deltagarna tältar på särskilda platser då området är en nationalpark
  • Plats: Skuleskogen i Höga Kusten, tid mitten av februari
  • Pris: ca. 2500 kr

www.hogakustenwinterhike.se

 

Hur förberedde du dig?

Jag hade fem veckor på mig att förbereda mig så jag lånade en ryggsäck som olyckligtvis var anpassad till en lång man och började bära runt på gamla inredningsmagasin och vattenfyllda läskflaskor.

Jag hade lyssnat på Vilse (första avsnittet med Johan Skullman reds anmärkning) och lärt mig att det är bäst att träna med den packningen man skulle ha under vandringen men eftersom jag inte ägde några av de saker jag skulle ha med så var det bättre än inget!

Jag gick de rekommenderade rutterna på 10, 15 och 20 km med mina till slut 15 kg (trappade upp vikten efter hand), fick prova på skoskav och inse att man blir ganska varm av att bära tungt men kände mig överlag både stark och förberedd. Men väl på plats kändes det inte alls så!

En snäll själ med stort naturintresse förstod den annalkande katastrofen och svarade veckorna före på tusen frågor, lärde mig tända ett gasolkök och använda ett tändstål. Min bror litade kanske inte riktigt på mina nya kunskaper utan kom med min mamma och syster i sista minuten till centralstationen precis innan tåget skulle gå och gav mig en stormtändare som är som en mindre svetsbrännare och utmaningen att tända det där köket var ett minne blott.

Jag sov på en tunn madrass på golvet i en vecka, liksom för att “härda mig” Funderade även på att sova en natt på balkongen men lyckades tala mig själv ur den idén. Även om så här i efterhand kanske hade varit en bättre idé än att försöka härda mig med det hårda golvet!

 

Hur gick det?

Det var så mycket mer utmanande än jag trott, men samtidigt så mycket roligare. Jag fick uppleva fantastisk natur precis där den stod, ta mig genom trollskog och upp och ner för magiska berg. Tälta fyra nätter i några minusgrader och uträtta mina behov i snön. Bada isvak utan bastu.

Dessutom träffade jag väldigt sköna människor, Max och Patrik, tack för ert sällskap och för att ni ibland hjälpte mig!

Ryggsäckens minst 20 kg (de flesta trodde 22 kg när de provlyfte) kändes bitvis tunga (eftersom jag tränat med bara 15kg …..) men väl hemma kändes det lite tomt utan mitt sköldpaddsskal på ryggen. Man vänjer sig helt enkelt visade det sig.

Vintervandring kräver mer utrustning vilket innebär att packningen blir tyngre. Foto: Tommie Svanström Ohlson

 

Vad fick du lära dig?

Att ta itu med allt obekvämt eller felvänt så fort man känner det, inte efter nästa backe. Ett exempel om man inte går när man är kissnödig fryser man mer.

Kompisar är bra att ha! Första dagen gick jag själv tills jag gick fel och insåg att en utan lokalsinne inte ska vandra ensam i okänd terräng. Så dag två och tre gick jag med två andra solovandrare (som hade lite mer erfarenhet) och vi blev ett team. Ett superteam.

Om det går tungt, lek! Ett parti när vi alla bara ville lägga oss ner och vila, hittade vi på en tävling där man fick säga alla ord som innehöll ”ris” vilket höll modet uppe ett tag till.

Snöskor är ett perfekt färdmedel i det kuperade skogslandskapet. Foto: Tommie Ohlson Svanström

Har du några tips till den som vill ge sig ut?

Förbered din kropp och din hjärna för förutsättningarna, träna längre och tyngre än du tror. Drick mycket vatten och ta med Resorb eller annan vätskeersättning. Våtservetter eller något annat för att kunna tvätta sig är bra att ha! (är det kallare än mina -3 så är det inte bra om de är med vatten då fryser de, men det funkade på denna resa).

Någon slags mjukgörande salva eller lotion är bra att ha, jag hade bivax och använde det på fötter, läppar och händer.

Förbered fötterna! Jag fick tipset av min bror som är före detta fjälljägare (benämning på utmanande utbildning i armens jägarbataljon).

 

Några avslutande ord?

Stort tack till arrangören Friluftsbyn, Fredrik (för alla Fjällräven-prylar du lånade mig, tack Linn och Camilla för Calidaunderstället, Märta för sovsäcken, Jon-Andri för silverfilten, Ann-Charlotte för bivaxet, Oscar, Ulrika, Marek och mamma för pepp, lånegrejer och presenter och Nils för tacosöndag på Gärdet. Och slutligen Eva och Woolpower för badet!

Vill du lära dig mer? Läs vår nybörjarguide om snöskovandring!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta*

*

arton − femton =

Ta del av bortglömd kunskap i din inbox