Lev som en viking: tappa kontrollen i naturen! - Vilse

Lev som en viking: tappa kontrollen i naturen!

Krönikor | 01 juli 2018

Foto: Caroline Stenberg Ericsson

Träffa magister Markusson kursansvarig på utbildningen Friluftsliv och företagande i Örnsköldsvik. I den här krönikan beskriver han vikten av att inte leva för styrt av samhällets “måsten”.

Som gymnasielärare var det närmast ett mantra att för allas bästa skulle både elever och jag själv ha struktur, för att i förlängningen ha en tydlig översikt och kontroll. Det är absolut viktigt att det finns struktur, översikt och kontroll när det kommer till att vara i grupp, allra helst när lärande ska ske.

Jag har alltid varit en person som trivs med mindre struktur, då det ger mig utrymme och möjlighet att vara kreativ och spontan.

Men det här behovet av struktur, översikt och kontroll har smugit sig in mer och mer i min vardag och mitt liv. En bidragande roll till denna utveckling, utöver min yrkesroll, har helt klart clickbait-artiklar, diverse tv-program och en generell ”gör så här för att må bra-hets” haft. ”Strukturera upp din vardag för ett bättre liv”. Sagt och gjort: helgerna är planerade 3 veckor i förväg, semestern är bestämd redan i februari och varje vardag struktureras upp. Träna måndag onsdag fredag, tvätta tisdag torsdag, nytt avsnitt av X som kan streamas medan tvätten tvättas samtidigt som jag planerar morgondagen i huvudet. Kontroll kontroll kontroll.

Jag säger inte att struktur och kontroll är dåligt, bara att det är dåligt för mig när det genomsyrar allt.

När det väl sker saker utanför min kontroll så dröjer det inte länge innan antingen jag själv säger, eller att någon annan säger ”det var menat” eller något liknande. Det är införstått att det är ödet, eller en gudom om man är troende, som spelar ut sin roll. Kontroll och ödet är med andra ord väldigt centralt.

I den fornnordiska mytologin var det ödesgudinnorna (nornorna) Urd, Verdandi och Skuld som bestämde över varje människas liv och öde. Samma tanke finns i flera andra religioner som till exempel den grekiska mytologin och den deterministiska tanken inom kristendomen. ”Det som sker det sker utanför min kontroll för det är redan bestämt” kan man förenklat summera detta synsätt.

I dagens rationaliserade samhälle vänder sig många istället mot stjärnorna i tron om att en planet x-antal ljusår bort ger positiv eller negativ kraft till ditt liv, eller att det är karma som spelar in. Det är helt utanför din kontroll och ofta ödesbestämt helt enkelt.

Kan det vara så att vikingarna var helt rätt ute och att det här kan vara en bakomliggande orsak till det ökade intresset för alla former av friluftsliv? Utöver att vistelser i skogen är bra för kropp, sinne och själ så är det också att släppa kontrollen. Att låta naturen bli våra nornor som bestämmer över hur dagen ska se ut. Att bara följa med naturen och hänge sig åt den totala maktlöshet som vi har när vi vistas ute.

Jag har aldrig känt mig så liten och så sårbar som när jag får kura ihop i skydd under en storm, så tacksam som när jag äntligen kommer fram till jokken och får dricka mig nöjd, så avslappnad som när jag känner vindens lena smekningar och hör elden spraka. Jag har ingen struktur, ingen överblick och ingen kontroll.

Aldrig är jag så levande som då.

Uppvuxen i Dorotea (Kraapohke)med skog och fjäll som det andra hemmet. Brinner för skogens egenvärde och är idag kursansvarig på Friluftsliv och företagande i Örnsköldsvik, Höga Kusten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta*

*

11 − sju =

Ta del av bortglömd kunskap i din inbox